רובע טמפל בר הוא מה שהיה, ועודנו נחשב עבור חלק מהתיירים המבקרים באירלנד, כאזור הבילויים וחיי הלילה התוסס והמרכזי ביותר בדבלין ומהווה גם מרכז תרבותי חשוב.
רובע זה, הנמצא בגדה הדרומית של נהר הליפי העובר בדבלין, הוא ה-מקום לפגוש בבוהמה האירית. מדובר באזור טרנדי שוקק מסעדות ופאבים שהצליח באורח פלא לשמור גם על אופיו האותנטי בעל ניחוחות חזקים מתקופת ימי הביניים כמו מרצפות אבן קטנטנות ורחובות צרים כפי שמוצג בסרטים מאותה התקופה. יש בו שילוב קסום ומדויק בין הישן לחדש, מה שמושך אליו המוני תיירים וטיפוסים ציוריים צבעוניים הנהנים לשוטט ברחובות, לסייר במרכזי התרבות, לבלות בפאבים או סתם לצפות במופעי הרחוב בליווי כוס בירה צוננת.
זה הזמן להזכיר כי מוקדי עניין אלו, מעבר להיותם בעלי חן וקסם מסתורי, מושכים גם כייסים רבים לצד הקהל השיכור, כך שמומלץ להצטייד בחגורת כסף נסתרת ולנהוג באחריות ובזהירות.
היסטוריה מקומית על קצה המזלג
הדעה הרווחת היא כי הרובע קרוי על שמה של משפחת "טמפל", משפחת אצולה שהתגוררה בו במאה ה-17 לספירה ובבעלותה אדמות וגנים והן חלק מניהול הטריניטי קולג' שבדבלין. דעה נוספת גורסת כי שמו של הרובע ניתן לו כתוצאה של השפעה מצד הטמפל בר שבאנגליה. מה נכון? אין לדעת אך אכן התיעוד הראשון של האזור בשמו הנוכחי הינו מהמאה ה-17.
כך או כך, במהלך המאות 19-20 האזור איבד מקסמו וסבל מהזנחה רבה כך שתושבים רבים עזבו אותו ובניינים שלמים הפכו לבנייני רפאים ונותרו נטושים לגמרי. מצב זה נמשך עד העשור האחרון למאה ה-20 בו הוקמה חברת "נכסי טמפל בר" – חברה ללא מטרת רווח בחסות ממשלת אירלנד, אשר שמה לעצמה כמטרה עיקרית לפתח את הרובע כמרכז תיירות. כחלק מיעדי הפיתוח הוזרמו כספים רבים מטעם האיחוד האירופי, נפתחו במקום מועדונים אשר משכו תיירים רבים והאזור הפך למה שכונה "בירת המסיבות של אירופה".
מאז ועד היום
עם שקיעת החמה עוטפים את האזור צלילי הנגינות הבוקעים מהפאבים, מועדוני הלילה והמסעדות, אלו המתוירים ביותר וגם מאלו המיועדים בעיקר עבור המקומיים (אלו בדרך כלל לא נמצאים ברחוב אלא בקומות הגבוהות יותר בבניינים). מדובר לרוב במוזיקה חיה אותה מנגנים הרכבי נגנים המשמחים את הבליינים בקצב מסחרר אשר ילווה אותם אל תוך הלילה.
בנוסף לאלו, בעקבות פיתוח הרובע כמרכז תיירותי, תוכלו למצוא בו חנויות וינטג' עבור חובבי הקניות, מרכזי מקעקעים, וחנויות ספרים קטנות ומטריפות. כל אלו מתקיימים לצד מרכזים ואתרי התרבות הגדולים. בין היתר:
- הבורסה לניירות ערך של אירלנד
- הבנק המרכזי של אירלנד
- מרכז הצילום האירי ומכון הסרטים האירי
- סטודיו וגלריית טמפל בר
- מרכז מולטימדיה ארטהרוס
- בית הספר לאומות גייטי
- מרכז המוזיקה טמפל בר
- שוק ספרים הפועל בסופי שבוע
- מחסן מבשלת הבירה גינס
ואכן, עם התפוגגות אדי האלכוהול וצלילי המוזיקה, נגלה יופיו של האזור בשיא תפארתו – הבניינים העתיקים, מרצפות האבן הקטנות שהשתמרו עם השנים, הרחובות הנעימים בהם חנויות בוטיק מקומיות, קטנות וצבעוניות. שעות אלו, בהן קרני השמש מציצות וצובעות את הרובע בגוונים חמים של אופטימיות, הן הזמן המומלץ ביותר לשוטט ברובע, לעצור לקפה חם באחד מבתי הקפה הקטנים הפזורים במקום, או למצוא זווית מעניינת ולהעלות תמונה לאינסטגרם – המקום עצמו יפהפה ואנו סבורים כי לא תתקשו למצוא אחת כזו.
סופה של תקופה?
כמו כל דבר טוב, יש הטוענים שגם סצנת חיי הלילה של הטמפל בר הגיעה לקיצה הן על ידי התיירים שמאסו בו (תרומה ניכרת לכך הייתה עליית המחירים) והן מצד המקומיים שלא נותרו אדישים להמוני השיכורים המתהלכים ברחובות ומותירים אחריהם זוהמה וקיא.
האם זהו סופה של המסיבה? אולי. מה שבטוח זה שהאזור עדיין שוקק חיים במהלך היום והוא עודנו מרכז תרבותי ותיירותי חשוב ביותר. יש בו הרבה לראות והרבה להציע לקהל הרחב, וגם מבחינת סצנת חיי הלילה – עדיין פועלים בו פאבים, מועדונים ומסעדות, גם אם לא כמו בעבר הלא רחוק.
לכן, למרות קולות שנשמעים מפעם לפעם מטעמם של חובבי נוסטלגיה – אל תחששו להגיע לטמפל בר לבילוי של אחר צהריים, ערב או לילה. הנאה מובטחת!