"החוד של דבלין" הוא למעשה שמה הלא רשמי של "אנדרטת האור" (Monument of Light) – אנדרטה עשוית פלדת אל חלד המתנשאת לגובה של 120 מטרים מה שמקנה לה את תואר הפסל הגבוה בעולם. ככזה, הוא בולט בקו הנוף מעל גגות הבניינים, כך שהוא נראה לעין מנקודות רבות בעיר ומהווה אתר מרכזי. בלילות מואר הפסל בתאורה משוכללת.
כינויים נוספים השגורים בפי המקומיים:
- Metro Pole (באנגלית Pole פירושו עמוד) – משחק מילים עם המילה "מטרופול" (Metropol), שמו של אולם נשפים קרוב.
- The Stiffy by the Liffey (בתרגום סלנג חופשי: הזיקפה של הליפי) – לציון העובדה כי המבנה נראה כמוט זקור והוא שוכן בסמוך לנהר הליפי (River Liffey).
כינוי נוסף המתייחס למבנה בהקשר של איבר מין גברי זקור הינו Erection in the intersection (בתרגום חופשי: זיקפה בצומת) – כאן יש גם התייחסות למיקומו המרכזי של הפסל והיותו בולט לעין כל גם ממרחק. - Hypodermic needle (מחט היפורדמית, מחט תת עורית) – ללא ספק כינוי שאיננו פוליטקלי קורקט, המתייחס להקמת המבנה בקרבה לשכונותיה העניות של העיר, בהן חלק מן האוכלוסיה צורכת סמים (בין היתר על ידי שימוש במחטים). כינוי נוסף שניתן לפסל מאותה סיבה – The Stiletto in the Ghetto (הפיגיון שבגטו).
על האנדרטה:
האנדרטה, הנמצאת בעיר דבלין שבאירלנד מאז ינואר 2003, נראית למעשה כמו מחט תפירה ענקית בעלת בסיס בקוטר של 3 מטרים ההולך ונהיה צר עד חודו שהינו בקוטר של 15 ס"מ. בימים עם רוחות ערות, ניתן לראות את הצריח מתנדנד ברוח כשהיא נושבת בחוזקה, עד למרחק של 1.5 מטר! זה אומנם הרבה, אך אין ממה לחשוש שכן כל המבנים מתנדנדים עם הרוח, אפילו עמודי תאורה ברחוב.
למרות העיתוי, היא הוצבה ברחוב אוקונל המפורסם (O'Connell Street) כחלק מעיצובו מחדש לקראת חגיגות המילניום, היכן שעמד בעבר עמוד נלסון ( Nelson's Pillar) אשר נהרס בשנת 1966 על ידי המחתרת האירית) אך בשל העיכוב בבנייתה, היא הושלמה באיחור.
עיצובו מחדש של רחוב אוקונל היה במטרה להפוך אותו לשדרה ראשית של העיר, דוגמת שדרת השאנז אליזה בפריז, ולשם כך הוזמנו בין היתר המונומנט הגבוה ופסלים רבים נוספים, בעיקר כאלה של גיבורי המאבק האירי לעצמאות.
לאחר הצבת הפסל במקומו נשמעו קולות רבים מצד הציבור, חלקם תומכים בהקמת המבנה והיתר מביעי תמיהה לנוכח השקעת כספים כה גדולה בפסל בעל עיצוב מוזר ולכאורה חסר תכלית. אלו האחרונים נשמעו חזק וברור בשנת 2008 בה נקלעה אירלנד למשבר כלכלי, אז האשימו את המדינה בהתנהלות כלכלית בזבזנית ולא מחושבת מה שלטענת המבקרים הנחרצים, הובילה בסופו של דבר למשבר הכלכלי.
חלקו התחתון (עשרת המטרים הנמוכים ביותר בפסל) עבר ליטוש, מה שגורם לרחוב והאנשים להשתקף ממנו ברכות במהלך שעות האור. החל משעות אחר הצהריים ובמהלך הלילה, מוארים הבסיס והצריח על ידי תאורה פנימית על מנת שהפסל הגבוה יראה היטב בשמי הלילה של העיר.
בין אם אתם חובבי אתרים היסטוריים וארכיטקטורה, או שמא מצטרפים לביקורת הקשה על התנהלותה הכלכלית של המדינה, מדובר באתר שחובה לבקר בו בביקורכם הראשון בעיר ולו רק על מנת להצטלם עם הפסל הגבוה ביותר בעולם.
שעות פעילות – ניתן לבקר במקום ולגשת למונומנט במשך כל שעות היום. אם אתם שוהים בקרבתו מומלץ לבקר ביום והן בתאורת הלילה המאירה את המקום. הביקור באתר הוא ללא תשלום.