הקשת הספרדית וקשת קאוק (Spanish Arch & Caoc Arch) – גאלווי
אירלנד היא יעד תיירותי קסום אשר מסיבה לא ברורה נחשב למסתורי ונחשק בקרב מטיילים מישראל וזאת למרות קרבתה למדינות פופולאריות כמו אנגליה אשר מזה שנים רבות נמנות בין המדינות המתויירות ביותר בקרב תיירים מארץ הקודש. אם טרם ביקרתם באירלנד קבלו המלצה חמה מאיתנו – לכו על זה. ואם כבר אירלנד, גאלווי היא מקום נהדר להתחיל בו את הטיול.
בגאלווי אטרקציות רבות, בהן לא מעט מבנים היסטוריים מרתקים ומונומנטים עתיקים. בין אלו תמצאו לא מעט קשתות ומבנים עם אלמנטים קשתיים אשר נמנים בין העיצובים האיקוניים של האדריכלות האירופאית במהלך תקופות רבות. הקשת הספרדית וקשת קאוק הן דוגמא מושלמת למבנים אלו וביקור בהן הוא הזדמנות נפלאה להתרשם מההנדסה והתכנון התקופתי.
שתי הקשתות המרשימות הן חלק בלתי נפרד ממה שהיה במהלך המאה ה-16 לספירה חלקה הקדמי של החומה והביצורים אשר הקיפו את גאלווי במטרה להגן על העיר ממתקפה, פשיטות ובזיזות. הקשתות כשלעצמן נוספו לחומה במהלך המאה ה-18, כך שהן נחשבות לתוספת מאוחרת (יחסית) ונועדו לאפשר גישה לאזורים החדשים של העיירה אשר נמצאים מחוץ לשטח המבוצר המקורי.
תוספת זו היא למעשה המשך של מקטעי החומה היוצאים ממגדל מרטין העתיק לכיוון גדת נהר הקוריב, ממש עד לאזור שהיה באותם ימים האזור בו שכן שוק הדגים של גאלווי. קטע זה של החומה נועד להאריך אותה על מנת להגן על אזור הנמל והרציפים השונים. במהלך המאה ה-18 לספירה הוחלט להרחיב את אזור הרציפים, אז נבנו הקשתות שמאפשרות גישה לרציפים החדשים.
מבחינה היסטורית, מעניין לדעת כי מבנה הקשתות, לפחות בחלקו, הוא למעשה שיחזור והרחבה שנוצרו לאחר רעש האדמה שפגע באזור ליסבון באמצע המאה ה-18. רעש אדמה זה הביא עמו בנוסף לרעידת אדמה גם גל צונאמי ענק שהגיע עד חופי גאלווי, פגע באזור הנמל וגרם להרס מבנים רבים, לרבות הרס חלקי של הקשתות.
כיום, החלקים שנותרו מהקשתות של גאלווי משמשים בעיקר כציון דרך היסטורי. הן מופיעות בתצלומים שונים, עבודות אמנות וגם סרטים שצולמו באזור ומזה שנים ארוכות חלקים מהן נשמרים ומוצגים כחלק מתערוכת המוזיאון העירוני של גאלווי.