כינויה הרשמי של אירלנד הוא אולי אי האזמרגד והיא ידועה בעיקר בגלל תרבות השתייה ומזג האוויר הגשום והקר המאפיין אותה, אבל היא גם ארץ שופעת שמחה, תרבות, פסטיבלים וחגיגות שונות לכל אורך השנה.
תושבי האי הירוק אוהבים לשמוח, לשמוע מוזיקה טובה ולרקוד וחוץ מלשתות הרבה בירה טובה, הם מצליחים למצוא סיבות לחגיגה לאורך כל השנה, בכל רחבי המדינה ושמחים לחלוק אותן עם המוני התיירים המגיעים לאי שלהם ולהכניס אותם לאווירה.
ייתכן שלכתוב על כל החגיגות והפסטיבלים המתקיימים באירלנד לאורך השנה זו משימה בלתי אפשרית, אבל אפשר לבדוק אונליין לפי התאריכים המשוערים לחופשה שלכם באתר של משרד התיירות האירי ואפשר להיעזר במדריך הקצר הזה, כדי לקבל מושג על חלק מהאירועים המרכזיים, שלא כדאי לפספס.
אז אילו אירועים מיוחדים יש באירלנד? מתי הם מתקיימים ואיפה בדיוק?
האי הירוק שלא מפסיק לחגוג
פסטיבל טמפל בר בדבלין – Temple Bar TradFest
איזור טמפל בר בדבלין הוא כנראה איזור הפאבים המפורסם בעולם. בדבלין לבדה יש קרוב ל-700 בארים ופאבים וחלק גדול מהם נמצא בטמפל בר, לצד מוסדות תרבות ומוזיאונים. מדי חודש ינואר מתקיים ברובע הברים של דבלין פסטיבל, שנוסד מלכתחילה כדי לחגוג את המוזיקה האירית המסורתית ולקדם מוזיקאים איריים צעירים. הפסטיבל כולל בעיקר מופעי מוזיקה, אך גם מופעים לילדים, מופעי רחוב שונים, סדנאות יצירה ועוד, המתקיימים במאות בין הפאבים הפזורים באזור והופכים אותו לקרנבל אחד גדול ומתמשך של הנאה ובילוי לכל המשפחה. חלק מההופעות פתוחות לקהל ועבור חלקן תצטרכו לרכוש כרטיס כניסה, זאת תוכלו לעשות מראש דרך אתר הפסטיבל.
יום פטריק הקדוש – Saint Patrick's Day
יום סיינט פטריק חל ברחבי העולם בכל שנה ב-17/3. החגיגות מתקיימות במדינות רבות, בהן גם בארצות הברית, אך הן ללא ספק בשיאן ובמיטבן בעיר דבלין. סיינט פטריק נחשב לאיש שהביא את הנצרות לאירלנד והוא אחד מסמליה החשובים של המדינה. האירים לא מסתפקים בחגיגה ביומו המיוחד של הקדוש ומתחילים לחגוג כבר ב-12/3 בתהלוכה צבעונית ברחוב, אחריה מגיעים ימים ארוכים של מופעי רחוב והופעות מוזיקליות שונות. שיא החגיגה מתקיים ביום פטריק הקדוש – בשעות הצהריים יוצאת תהלוכה צבעונית במיוחד, בה משתתפים בדרך כלל כחצי מיליון צועדים, אלפי אמנים מרחבי העולם, מיצגים, אירועים והמון כישרון, מלווים במוזיקה אירית, ריקודים מסורתיים, משקאות אלכוהוליים והמוני אירים שמחים, לבושים בירוק – הצבע המסורתי של אירלנד. הכניסה לכל האירועים ללא תשלום, אך קחו בחשבון שהעיר מלאה במאות אלפי שמגיעים לכבו הפסטיבל, כך שכדאי להיערך מראש עם סידורי לינה, טיסות ונסיעות וגם בגדים חמים ומטריות, כי בכל זאת מדובר באירלנד בחורף.
פסטיבל החתול הצוחק בקילקני – The Cat Laughs Festival
פסטיבל שמתקיים באירלנד כ-20 שנה בלבד, אך הפך במהרה לאחת המסורות האהובות ביותר על האירים, הוא פסטיבל הקומדיה, הקרוי פסטיבל החתול הצוחק. קילקני היא עיר ימי-ביניימית יפה ומתוירת והפסטיבל הופך אותה למשך חמישה ימים למקום הומה אנשים צוחקים ואמני קומדיה מכל הסוגים ומכל העולם, המגיעים כדי להצחיק את עשרות אלפי המבקרים הגודשים את המקום. המופעים בתשלום ובחלק מהמקרים תצטרכו לשלם דמי כניסה שמגיעים עד 100 אירו למופע, אך חלק מהמופעים מתקיימים ברחוב, או במקומות קטנים וזולים. קחו בחשבון שהעיר הקטנה גדושה מבקרים בימי הפסטיבל ולכן כדאי לדאוג לסידורי לינה מבעוד מועד, כמו גם לטיסה פנימית לאזור, או לרכב שכור.
חגיגות בלומסדיי – Bloomsday
חגיגה שכולה לכבוד הסופר האירי המפורסם בעולם, ג'יימס ג'ויס. שמה של החגיגה, שהתפשטה ונחגגת כיום ברחבי העולם ולא רק באירלנד, מגיע משמו של גיבור ספרו המפורסם של ג'ויס – "יוליסס" – ליאופולד בלום. הדמות, שהיתה מבוססת כפי הנראה על אדם אמיתי, היא של אדם קרוע בין זהותו היהודית לזהותו האירית והספר מתאר, בין היתר, את חייו וכן מקומות בהם ביקר בדבלין. תאריך החגיגות נקבע ליום הפגישה הראשונה של ג'ויס עם אשתו נורה וכן בגלל שתאריך זה מצויין בספר מספר פעמים בהקשרים שונים. היום מצוין ברחבי דבלין בפעילויות שונות, חלקן מתקיימות במקומות המוזכרים בספר: ארוחות המשחזרות סעודות שתוארו בספר, קריאה של קטעים מהספר, עם או בלי תחפושות תקופתיות, סיורים בעקבות הדמות הראשית ועוד. הכניסה לחלק מהאירועים בתשלום וכמו כן יש מסעדות רבות בעיר המציעות ארוחה בסגנון בלומסדיי.
פסטיבל האומנויות הבינלאומי בגאלוויי – Galway International Arts Festival
אחד הפסטיבלים החשובים לאומנות באירופה, מתקיים כל שנה בחודש יולי בעיר גאלווי שבמערב אירלנד. יותר ממאה וחמישים אלף מבקרים מגיעים לעיר בימי הפסטיבל ונהנים ממופעים של אמנים בינ"ל מפורסמים, ביניהם למשל שינייד אוקונור, לצד אמנים איריים פחות מוכרים ואמנים נוספים מרחבי העולם. חלקם משתתפים במופעי רחוב, חלקם במופעי מוזיקה, או קומדיה, אך אפשר גם להשתתף באירועי ספרות ותאטרון ופשוט ליהנות מהאווירה המהנה והשמחה בעיר. כמו בכל קיץ, אירלנד הומה מבקרים בחודש יולי ובעיקר בעיר שבה מתקיים הפסטיבל צפויים עומסים גדולים מהרגיל. אז אם החלטתם להגיע לפסטיבל, נסו למצוא מקום לינה בעיר סמוכה ולהגיע לבקר בגאלווי ולהיכנס לחלק מהאירועים, וקחו בחשבון שהמחירים יהיו גבוהים יחסית, כצפוי בעונת השיא של התיירות במדינה ובימים של פסטיבל בינלאומי גדול.
יריד פאק בקילורגלין, מחוז קרי – Puck Fair
פסטיבל המתקיים כחלק ממסורת של 400 שנים ומשמעות שמו היא "יריד העיזים". הפסטיבל נתקיים בכל שנה באוגוסט, נמשך לאורך שלושה ימים ונפתח באירוע תמוה למתבונן מבחוץ, בו יוצאים קבוצה מתושבי העיר הקטנה להרים לתפוס עז בר ממין זכר ולהכתיר אותו למלך. המקור למסורת מוזרה זו אינו ברור – יש הגורסים שהוא מגיע מימים עברו, בהם תושבי אירלנד היו פאגאנים וזהו טקס שהשתמר עוד מאז, ויש הטוענים כי זו היתה דרכם של תושבי האזור לחגוג את הצלחתם להגן עד עדרי העיזים שלהם מפני שודדים. אם תגיעו לפסטיבל בעת ביקורכם באירלנד, תוכלו לראות מקרוב את יריד ממכר הסוסים המסורתי, לאחריו מתקיים יריד בקר ובאופן כללי ממכר של תוצרת מקומית, כאשר כל אלה מלווים במופעי מוזיקה לאורך כל שעות היום והלילה, מספרי סיפורים, מפגשי מוזיקה וריקודים מסורתיים, סדנאות מוזיקה אירית, זיקוקים, אמני רחוב ואווירת קרנבל כללית מלאת שמחה – והכל בחינם. כצפוי לימות הקיץ באירלנד, המחירים גבוהים מהרגיל ואתרי התיירות עמוסים במיוחד. טיסות ומקומות לינה כדאי לארגן כמה שיותר מראש ולתכנן לכם מסלולי טיול נוספים באחד המחוזות היפים של אירלנד.
פסטיבל הצדפות של גאלווי – The Oyster festival
אירוע שנתי בן ארבעה ימים המתקיים מדי שנה בסוף השבוע האחרון של חודש ספטמבר בעיר הנמל גאלווי. לאורך ארבעת ימי הפסטיבל, נהנים המוני המבקרים מסיורי טעימות שונים, מאכלים מגוונים מפירות ים מקומיים, תחרויות, אירועים שונים הנערכים במסעדות המקומיות ועוד, לצד מופעי מוזיקה, סדנאות בישול ואפילו תחרות יופי – לצדפות כמובן. כחצי מיליון מבקרים מגיעים לפסטיבל מדי שנה וצורכים מעל 3 מיליון צדפות, הנחשבות למעדן מקומי. הפסטיבל נחשב לאחד הטובים בעולם בתחומו וכיאה למעמדו, אם אתם רוצים להשתתף בחגיגה, תצטרכו להזמין מבעוד מועד כרטיסי טיסה, השכרת רכב ומקומות לינה. האזור מתאים לטיולים בעונת הסתיו ושווה להגיע לבקר ולטייל בו בכל מקרה, אך היו מוכנים למחירים הגבוהים המלווים באופן קבוע את אחת התקופות העמוסות בשנה.
פסטיבל השידוכים של ליסדונוארנה – Lisdoonvarna Matchmaking Festival
עשרות אלפי מבקרים מגיעים מדי שנה לפסטיבל השידוכים הזה, אולי כדי למצוא לעצמם שידוך אירי משובח ואולי כדי ליהנות מכמה ימים של מוזיקה וריקודים בלתי פוסקים, מרוצי סוסים ובילוי בפאבים המקומיים, אבל האירוע ללא ספק מצדיק את שמו ואלפים כבר מצאו כאן לאורך השנים את החצי השני שלהם. כיאה לפסטיבל הומה, המתקיים בספטמבר, גם לפסטיבל השידוכים תצטרכו לדאוג מבעוד מועד לתחבורה הולמת ולסידורי לינה ולקחת בחשבון, שימי הפסטיבל הם ימים עמוסים, בהם רוב האטרקציות והשירותים לתייר קצת יותר יקרים מאשר בשאר הימים.
פסטיבל התרבות הבינ"ל של דון לאוגהייר – Dun Laoghaire Festival of World Cultures
ביומיים האחרונים של חודש אוגוסט, הופכת עיירת החוף הפרברית דון לאוגהייר לתפאורה עבור אחד הפסטיבלים הגדולים לתרבות עולמית. כרבע מיליון מבקרים מגיעים לראות ולשמוע אמנים מרחבי העולם, לבלות בירידי אוכל ותערוכות אמנות, להשתתף בסדנאות ולהתערות בקהל אמנותי ורב תרבותי.
שבוע הסופרים בליסטוול – Listowel Writers Week
פסטיבל ספרותי מוערך וותיק, המתקיים מדי שנה, משנת 1970, בימים האחרונים של חודש מאי. האירוע מפגיש קוראים וכותבים בסביבה ההיסטורית והנעימה של ליסטוול, במחוז קרי. הדבר נעשה באמצעות דיוני פאנל ספרותי, שיחות פתוחות, קריאת שירה, ראיונות, סיורי תרבות, טיולים ועוד. כרטיסי כניסה לשלל האירועים עולים בין 45 ל-150 אירו לאדם וניתן לרכוש אותם דרך אתר הפסטיבל.
פסטיבל סמהיין – Samhain Festival
מוכר גם בשם ליל כל הקדושים, או האלווין (Halloween), הוא פסטיבל מסורתי בדבלין, המציין את ימי סוף הקיץ. אלפי תיירים ותושבים מקומיים מתאספים ברחובות הראשיים של העיר כדי לצפות בתהלוכה וזיקוקים שאחריה, כשהם לבושים בתחפושות ססגוניות, משתתפים במסיבות ואירועים שונים ברחבי העיר.